všetci artisti Ars Poetica 2023

Carmen Camacho

www.carmencamacho.net

@aycarmelaaaaa

O niekoľko dní vyjde jej desiata kniha La mujer de enfrente /Žena naproti/ (Maclein and Parker, 2023) v spolupráci s výtvarným umelcom Pepem Benaventom. Medzi jej knihy poézie a aforizmov patria okrem iného Deslengua /Bezjazyčnosť/ (Libros de la herida, 2020), Campo de fuerza /Pôsobenie síl/ (Delirio, 2012), Zona franca /Bezcolná zóna/ (Cuadernos del Vigía, 2016), Vuelo doméstico /Domáci let/ (El Gaviero, 2014) a Minimás /O trošku viac/ (Baile del Sol, 2009). Je jednou z autoriek zastúpených medzinárodnou sieťou Versopolis, ktorá sa venuje podpore básnických talentov v Európe. V oblasti literárneho vydavateľstva je okrem iného zodpovedná za publikácie ako Fuegos de Palabras /Požiare slov/ (Fundación José Manuel Lara, 2018), referenčnú antológiu súčasného španielskeho aforizmu.

Je autorkou mnohých textov na albume Tercer Cielo /Tretie nebo/ (Universal, 2022), ktorého autorom je Rocío Márquez a Bronquio a považuje sa za jeden z najlepších španielskych albumov roku 2022. Jej básne možno počuť aj v najnovších dielach flamencových umelcov Romeromartín, Ángeles Toledano, Juana Murubeho a ďalších.

Pravidelne prispieva do popredných novín v Španielsku a Andalúzii, ako sú eldiario.es, Diario de Sevilla, Diario de Cádiz, Diario de Jerez, Europa Sur, Huelva Información. V andalúzskom verejnoprávnom rozhlase Canal Sur vedie rubriku venovanú poetickému pretváraniu slov. Je kurátorkou a poradkyňou výstav a festivalov poézie a súčasného umenia, ako napríklad De mil amores /Z tisícich lások/ (Orgullo Sevilla), Poemargen /Báseň na margo/ (Salamanca) a PAN. Poesía y arte contemporáneo en el medio rural /PAN. Poézia a súčasné umenie na vidieku/ (Morille, Salamanca). Jej tvorba bola ocenená cenami ako José Luis Tobalina 2022, Premio AdA de Aforismos 2018, Premio Iberoamericano Fernando Quiñones, La Voz + Joven alebo Premio LILEC de Slam Poetry a ďalšími. V roku 2020 jej rodné mesto Alcaudete ocenilo jej umeleckú a kultúrnu kariéru cenou 8M. Je členkou redakčnej rady básnického časopisu Nayagua. V súčasnosti vedie aj niekoľko workshopov literárnej tvorby v Espacio Cultural Colombre a Fundación Centro de Poesía José Hierro.

Žije si v Seville, svojím vlastným tempom.